събота, 6 ноември 2010 г.

Кестените - полезни и вкусни

Дойде есента, а с нея и вкусното изкушение наречено кестени. От малка много ги обичам. В къщи винаги сме ги варели за това и така най ми харесват. Просто не мога да опиша, колко са ми вкусни, и колко много ги обожавам. Както казах на приятеля ми преди ден два "за мен са по-сладки и от шоколад". И е наистина така, мога да се откажа от всичко и по цял ден да ям само кестени сигурно в продължение на месец и пак нямат да ми омръзнат. Невероятно много засищат и в същото време са толкова полезни. 

Различните сортове кестени имат приблизително еднакъв състав, но различни вкусови качества. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. От въглехидратите най-голямо е съдържанието на  скорбяла, след това на  декстрин и най накрая  захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин. Те съдържат и значителни количества минерални соли, главно калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо, както и микроелементите мед, флуор и силиций. В кестените се съдържат и витамините С 27 мг%, РР 87 мг%, В2 0.24 мг%, В1 0.2 мг% и А 80 мг%. Те подобряват кръвообращението, действат противовъзпалително и болкоуспокояващо, влияят добре на сърцето, храносмилателната система, лекуват рани, изгаряния, действат антитуморно, омекотяват целия организъм, подхранват го и го възстановяват при силно изтощение. 

Освен печени и варени, както смятам голям процент от хората ги консумират, могат да се използват и за много други и различни рецепти, дори и за сладкиши и торти като казват, че стават божествени.

Ако случайно не сте ги опитвали, определено трябва да поправите тази грешка. Трудоемко е беленето, но после насладата от хапването е два пъти по-голяма.


Няма коментари: