понеделник, 26 декември 2016 г.

Стив Джобс от Уолтър Айзъксън

  Честно да си кажа докато не гледах филма за Стив Джобс с Аштън Кътчър в началото на октомври, изобщо не се интересувах от този човек, знаех кой е, но не разбирах, какво толкова го велечаеха и каква беше толкова драмата, когато напусна този свят през 2011 г. Както обаче хората за казали по-добре късно отколкото никога, или по точно когато му е времето нещо да дойде при теб то идва. Филмът ме заинтригува да се позадълбоча в личността му и кое го е направило такава икона, каквато е. За това в средата на ноември започнах да чета официалната му автобиография, а вчера на връх Коледа да я приключа. 
   Може и само с една дума да се опише тази книга "ИЗКЛЮЧИТЕЛНА", но аз ще вмъкна и още малко :) Книгата се чете изключително лесно, много добре структурирана е и обръща внимание на всички важни аспекти от живота на Джобс. Взети са под внимание всички мнения на хората присъствали по един или друг начин в живота му така че да не останете само с неговите думите и само неговата "истина". Всичко и добро, и лошо е написано и анализирано по най-добрия и завладяващ начин, така че всеки човек да открие по нещо важно за себе си дали в семейната или професионалната сфера или и на двете места. Книгата е доста по-добра от някоя псевдо селф обучаваща "творба" за живота и бизнеса, каквито има доста в книжното пространство по света и у нас. 

   От малка си вадя цитати от книгите, които чета, така че ето някои от тази:

1.  "Света променят тези, които са достатъчно луди да мислят, че могат."

2. "-Употребата на ЛСД беше дълбоко преживяване, едно от най-важните неща в живота ми. Този наркотик ти разкрива, че медалът има и друга страна. Когато ефектът премине, вече не си го спомняш, но го знаеш. ЛСД изостри сетивата ми за онова, което е важно: да създаваш велики неща, а не просто да печелиш пари; да оставиш колкото можеш повече в историята и човешкото съзнание."

3. "Западното рационално мислене не е вродено у човека; то се усвоява и е огромно постижение на Западната цивилизация. В индийските села хората не го заучават. Научават се на друго, което в някои отношения е по-ценно, но в други не е. Това е силата на интуицията и придобитата чрез опита мъдрост."

4. "Бушнел споделя това мнение:
      - Във всеки бизнесмен има нещо, което не мога да определя, но го забелезях у Стив. Той се интересуваше не само то инженерната част, а и от търговската. Научих го, че ако се държиш, сякаш можеш да направиш нещо, то непременно ще стане. Казах му да се държи все едно напълно владее положението, защото тогава и хората ще повярват, че е така."

5. "- На мен никога не ми е хрумвало да преговарям с някого и да се бутам в бизнеса, но Стив умееше да се обади на някой непознат и да го убеди да работи с него - спомня си Возняк. - Понякога беше груб към хора, които не смяташе за много умни, но с мен никога не се е държал зле, дори в последните години, когато може би не съм оправдал докрай очакванията му."

6. "-Той наистина ме прие под крилото си - споделя Джобс. - Ценностите му съвпадха с моите. Вярваше, че човек не бива да прави фирма с единственото намерение да забогатее. Трябва да се стремиш да правиш нещо, в което вярваш, и да създадеш компания, която ще те надживее."

7. "-Пикасо има една сентенция: "Добрите художници копират; великите художници крадат." Ние никога не сме се свенили да крадем велики идеи."

8. " Друг важен аспект от мирогледа на Джобс е, че борави само с две категории. За него хората са или "просветени", или "кретени". Работата им е или "идеална", или "пълен боклук".

9. "-Имаше невероятната способност да усеща слабостите ти, да разбира как най-лесно може да те унижи, да те смачка - казва Джоана Хофман. - Това е обща черта на хората, които притежават голямо обаяние и знаят как да манипулират. Когато знаеш, че може да те смачка, започваш да се чувстваш слаб и да се стремиш към одобрението му, за да те издигне на пиедестал и да те притежава. "

10. "-С годините съм научил, че когато човек има способни служители, не е необходимо постоянно да ги следи - обясни ми по-късно Джобс. - Ако очакваш от тях велики дела, можеш да ги стимулираш да ги постигнат."

11. " После набляга върху будитската сентенция, за която по-късно ми сподели, че му била любима: "Важна е не целта, а пътят, който си извървял до нея.""

12. "Джобс проявява странна смесица от чепатост и желание да го харесват. В повечето случай изобщо не се интересува от мнението на хората за него; може да "отреже" някого и повече да не му проговори. Но понякога той изпитва нужда да обясни действията си."

13. Към Йо Йо Ма: "- Начинът, по който свириш, е най-силното доказателство за съществуването на Господ, което съм чувал. Просто не вярвам, че човек може да прави това без Неговата помощ."

14. "Той така и не прояви любопитство и това ме порази. Любопитството е много важно. " Джобс за Айснър (Дисни)

15. "- Да помня, че скоро ще бъда мъртъв, е най-мощният стимул да пренаредя приоритетите в живота си. В лицето на смъртта всички външни очаквания, цялата гордост, страхът от трудностите или от провал просто изчезват и остава само това, което наистина е важно. Да помниш, че се приближаваш към смъртта, е най-добрият начин, който познавам, за да преодолееш погрешното убеждение, че имаш нещо за губене. Вече си изложен на показ. Няма причина да не следваш сърцето си."

16. " -Харесва ми да мисля, че след смъртта ни остава нещо. Странно е целият този опит и малкото мъдрост, които си събрал, да изчезнат ей така. Затова много ми се иска да вярвам, че нещо остава, че може би съзнанието се запазва.
 Замисли се, а след дълго мълчание добави:
- Но пък от друга страна, може да е като бутон за стартиране. Щрак и те няма.
Отново замълча за момент и се усмихна леко:
- Може би затова не обичах да слагам копче за изключване на устройствата на "Епъл"."

Дори и да не сте голям почитател на продуктите или личността му, мисля, че книгата би ви дала много в личностно отношение, за това я препоръчвам от цялото си сърце и ум.

Приятно четене....

Няма коментари: