неделя, 31 октомври 2010 г.

Food Inc ... знаем ли какво ядем?

 Интересувайки се от различните видове хранителни режими, имам в предвид вегетарианство, веганство и т.н. попаднах на една хубава тема за веганството в популярен форум. Там момичетата споделят кой какво яде, как го приготвя, места за закупуване на хубави и чисти храни и т.н. В един от постовете беше споменат и този филм Food Inc. Стана ми интересно и си го свалих от сайта почващ със Z, вие си го знаете ;). Наистина филмът е завладяващ. Показва точно нещата каквито са и каквито биха могли да бъдат и че изборът какви да са е в наши ръце.
 Едно от нещата, който най-много ме впечатлиха бяха разказът на едно сравнително бедно семейство, което беше от латински произход. За тях се оказва по-евтино и по-лесно да ядът от Макданолдс, вместо да си купуват зеленчуци и плодове от супермаркетите, но се оказва, че поради храната, която консумират бащата се разболява от диабет. И в един момент стигат до дилема за това кое е по-добре да ядеш евтина, но вредна храна и се разболяваш съответно даваш пари за лекарства, които не са никак евтини или си купуваш зеленчуци и плодове и си здрав, и си спестяваш парите за лекарства. Наистина е хубаво хората да се замислим върху това, което консумираме и да не забравяме, че яденето не е просто нещо, с което да се натъпчем, а е нещо, което трябва да избираме внимателно и да ядем по определен начин за да ни даде цялата енергия, която притежава и да ни помага вместо да ни вреди.
 Другото, което си заслужава много да се спомене е един трагичен случай с две годишно детенце, което загива след ядене на хамбургер, в който месото е заразено с опасен щам на Escherichia coli. Много тъжно му става на човек като види кадрите с усмихнатото и играещо си малко сладурче и след малко се окаже, че заради алчните производители на месо то загива по такъв нелеп начин.
 Има и информация за производството на месо, храненето на животните с ГМО царевица, има много брутални кадри с животни от местата, където ги отглеждат. Показват как манипулират фермерите, и как всичко се управлява от няколко компании, който си правят каквото искат.
 Общо взето си показват истината хората в това документално филмче, но дано има повече хора, които да се замислят върху нещата показани в него.

Повече като информация може да прочетете от тук: http://www.imdb.com/title/tt1286537/ .
 
А ето ви и трейлъра на филма: 



2 коментара:

Dani каза...

Точно така си е, изборът го правим ние; а храната е от нещата, които избираш ВСЕКИ ден (за разлика от дрехите, накитите и т.н. при които по принцип също има морален избор).

Друг е въпросът, че е трудно да си толкова убеден, че винаги да пазаруваш такива стоки. Много често дори нямаш нужната информация, за да избереш по-"чистото", екологично, морално.. Пък и знам от собствения си начин на живот, че доста се усложнява ежедневието без готови храни и други такива. Но все пак не е нужно от днес за утре да смениш хранителните си навици, нужно е търпение, воля и капка по капка - вир става.

vasi каза...

Наистина е трудно да се решиш на смяна на хранителния режим, а също така и да намериш правилните стоки, но стига човек да иска нещо вярвам, че ще успее. Най-важното е да се чете и малко, по-малко човек да се образова по отношение на храната, защото както ти казваш това е нещо, което се избира всеки ден. Аз за сега все още не мога напълно да сменя режима, но поне се опитвам, а както казваш капка по капка...