събота, 16 октомври 2010 г.

Почивка в Трявна

Всяка година с приятеля ми ходим на някое ново място в България, в което досега не сме били. И докато миналите години знаех точно къде искам да отида много преди да дойде лятната отпуска, тази година се колебаех много дълго време. Докато не си спомних, че от странстванията по работа на приятеля ми из цяла България, беше ми споменал как зимата били в Трявна и колко много му харесало мястото, където отседнали за вечерта. И така аз започнах да изследвам с Google разбира се забележителностите около Трявна и в самата Трявна. Градчето и околността се оказаха много интересни, а когато видях и предложеното от приятеля ми място за спане, окончателно реших, че там ще  е тазгодишната ни почивка.
  Ще започна първо с прекрасната къщичка, която си избрахме за подслон през тази невероятна седмица, която прекарахме в Трявна. Къщичката е част от комплекс "Бръшлян", който се намира високо в гората и се знае от всички като "Хижата". Комплексът има хотелска част, 12-еднофамилни къщички (ние бяхме в такава) и ресторант, в който готвеха наистина много вкусно :)  Ако решите да го посетите искренно ви препоръчвам къщичка 12, по отдалечена е от другите и е по-спокойно около нея. Толкова хубаво отдавна не се бях чувствала, цялото място заобиколено от високи зелени борове, невероятно спокойствие струеше от всякъде. Място, на което човек наистина може да си почине и да се отпусне, пълнейки гърдите си с чист планински въздух.
   За Трявна, какво да кажа легна ми на сърцето това градче, мъничко и спретнато, навсякъде чисто и зелено. Много цветя из целият град, чешмички, карти на града със забележителностите, изобщо хората много са се постарали да го направят удобно и приятно за всеки посетител. В старата част на града е истинско удоволствие да се разхожда човек, чувстваш се сякаш не е 21 век, а някъде там в миналото, когато са се раждали велики и умни хора като Пенчо Славейков, Пенчо Райков, Ангел Кънчев и още много други. Хора допринесли много за историята, кутурата и науката ни.
   За музейте само хубави неща мога да кажа, в повечето места ни останаха и очите, и душите. Най-впечатлително за мен беше посещението на Даскаловата къща, която подслонява "Музея на резбарското изкуство". Изпитвам голям респект и към материала (дървото), и към хората, които правят от него такива невероятни произведения. Такава красота отдавна не бях виждала. Непременно трябва да се посетят и Славейковата къща, Райковата къща (невероятно богата и красива къща), Старото школо (подслонява изложба на творби на Димитър Казаков, и експозиции свързани с училището), Музей на азиатското и африканското изкуство, който няма аналог на Балканите (има невероятни красиви предмети, маски и др). За посещението на музеите използвахме общ билет за 6 музея, плащайки за 5. Има две хубави неща в това първо, че не се налага на всяко място да плащаш и второ все пак едното посещение ти излиза безплатно. 
   За околностите и другите места, които посетихме ще пиша допълнително :)
 
   А сега снимков материал: 

Нашата къщичка

Прекрасните цветя пръснати из целият град


Невероятно осветената църква "Св. Георги"

Голямо щъркелово гнездо върху Музеят на азиатското и африканското изкуство

Фонтана пред Общината

Часовниковата кула

Старото школо


















Препоръчвам на всеки, който не е бил там, да стяга багажа по-бързо и да посети този малък, но чудно красив град.  

Няма коментари: