събота, 15 юни 2013 г.

Как да преодолеем страничните ефекти на лечението със Zoladex

Както повечето от вас знаят декември месец миналата година за около два дена разбрах, че имам огромна киста и преминах една май сложничка операция, имайки в предвид размера и. Месец след това разбрах и резултатите от хистологията, които показаха ендометриоза. Няма да се разпростирам върху заболяването, който иска може да прочете в интернет. 
При този вид диагноза веднага следва лечение под формата на инжекции с няколко определени препарата, някои от които както прочетох по-късно не напълно ефективни. На мен ми бяха предписани най-ефективните, общо взето не прочетох на някои да не са подействали още от първия път. 
Моят "късмет" се казваше Zoladex за шест месеца на всеки 28 дни подкожно в корема. Инжекцията съдържа имплант с гозерелин ацетат, който влияе на хипофизата и спира производството на женски хормони. Целта е да се "излекува" или по-точно спре за някакъв период от време развитието на ендометриозата и образуването на нова киста. 
С една дума за период от шест месеца влизате в изкуствена менопауза и всички произтичащи от този период неудобства като топли вълни, намаляване на плътността на костите, умора и т.н. 
Доста шокиращо ми беше в началото, имах един известен период до първата инжекция и както писах и преди бях в голям размисъл дали да започвам лечението, тъй като не вярвам особено много в традиционните лекарства и лекарите по принцип. В крайна сметка реших да пробвам за да знам, че съм направила всичко, което може да направи традиционната медицина. Тамън се бях по съвзела от операцията и трябваше да хукна по личната лекарка, здравни каси и аптеки за изписване на лекарството. Изводът от това ми е, че системата е ужасно тегава и меко казано малоумна. Какво практично намират нашите творещи глави в парламента един хронично болен човек да минава целия преход от висенето пред личния лекар и ходенето до аптеката всеки месец  не знам. Пълна загуба на време и нерви, а и вероятността да се разболеете от другите болни пред кабинетите не се изключва изобщо. Би трябвало да е като във всички нормални държави цялата информация я има в електронен вариант и човек направо минава през аптеката взима си нужното и толкоз. 
В по-горе споменатия период четях много, ежедневно, през цялото време за действието на лекарството, за болестта и т.н. Благодарение на това четене взех доста предпазни мерки за да се чувствам възможно най-добре през периода на лечението. Странно, че това са неща, които би трябвало лекарите да ни казват, но на голям процент от момичетата никой не им е казал за действието на лекарството и страничните ефекти, както беше и в моят случай между другото. Може и грешката да е в мен, че не питам, но все си мисля, че това би трябвало да е тяхна работа, а не ние като някакви полицай да разпитваме, но който не пита си има интернет :) 
За мен решението бяха хранителни добавки във възможно най-здравословен вид, т.е. с възможно най-малко гадни съставки за направата на "хаповете" и основната съставка в тях да е предимно някоя билка. 
Първият ефект, който се появява една-две седмици след първата инжекция са ужасните топли вълни. Наистина са гадни, особено тези през ноща. Събуждаш се посреднощ целия вир вода, отгоре до долу. Чувството е подобно на това да си с температура от около 39 градуса и да си изпотен през цялото време ;) За намаляването на топлите вълни пиех масло от вечерна иглика. Наистина помага, можех да спя нощем, намалява силата и честотата им. Трябва му малко време да подейства, но когато стане постоянна част от лечението през този период определено действието е чудесно.
Второто, за което искренно се притеснявах беше намаляването на костната маса. Четох, че много момичета, които не са ползвали нищо за това са имали ужасни болки в костите. Нещо, което определено нямаше да изтърпя за това и веднага започнах да пия калций и по точно ето този. Има си всичко, което е нужно за усвояването на калция, формулата е достатъчно чиста откъм допълнителни гадости и определено имаше ефект. Мога да кажа, че не съм имала никакви болки в костите, а се надявам и да е имало ефект и в запазването на костната маса.
Последното нещо, което дълго мислех, че не мога да повлияя по никакъв начин и, което всъщност беше най-изтощаващото за мен беше непрекъснатата и безпричинна умора. Чувството е предполагам на това да изкопаеш две-три ниви, но в моя случай аз просто нищо не правих и умората беше там. Постоянна, ужасна, натоварваща ме психически умора. Чувството, че не можех да и повлияя и това, че по принцип съм толкова деен и движещ се постоянно човек, а сега трябваше да не правя почти нищо за да не се изтощя напълно, ме съсипваше. След един случайно проведен разговор с една от колежките ми разбрах, че съм имала решението си в къщи закупено и стоящо в шкафа с мислите как по дяволите да го ползвам. Веднага след това почнах и ефекта беше просто невероятен. Става въпрос за маката. По принцип се увличам от тези неща за веганство, суровоядство, супер храни и т.н. и бях закупила маката под формата на прах и се чудех как ще е най-добре да я позлвам за да не усещам вкуса и. 
Както споменах веднага след този разговор започнах да пия по половин чаена лъжичка мака всеки ден, като я разтварях най-често в подобни напитки. Става нещо наистина много приятно за пиене, а ефекта беше просто поразителен. Почти веднага започнах да се чувствам много по-издръжлива, силна и умората намаля драстично. С една дума започнах да се чувствам като жив човек :) Имах сили, можех да ходя повече от 30 мин без след това да съм напълно изтощена. Бях изключително щастлива, че успях да повлия и на този неприятен страничен ефект. Не на последно място маката се води и "билкова виагра", определно действа ;), защото при липсата на женските хормони и умората определено няма да имате никакво желание за секс, а все пак си е нещо, от което човек има нужда.
Едновременно с по-горе споменатите добавки, промених или по точно все още се опитвам да променя начина си на хранене. Гледам да е предимно с ядки, плодове и зеленчуци, по възможност сурови. Намалих почти до минимум консумацията на месо, нужно е тъй като е бъкано с какви ли не хормони. Трябва да огранича млечните, тестените и сладките, но уви това ще ми случи доста по-трудно. Не смятам да се вманиачавам, тъй като въпреки всичко си мисля, че човек трябва да си консумира всичко, но в определни количества и разбира се да се чувства добре, а не да е натоварен от това да мисли постоянно ама сега това, защо го изядох или това сега не трябва да го ям и т.н. 
Разбира се не на последно място за да преодолеете, каквото и да е лечение е нужно да  имате и много хора около вас, които да ви карат да се чувствате добре, да ви карат да се усмихвате и да не мислите за това, което се налага да преживеете. Много съм благодарна на прекрасното ми семейство, приятеля ми, приятелите ми, колегите и всички хора, които обичам и те мен.
Пиша това ден след последната инжекция, сега чакам след окло 50-70 дни организмът ми да си възстанови функциите и дано до края на годината да мога да ви се похваля с някоя хубава новина, относно появата на нов член в семейството ни :)

49 коментара:

Unknown каза...

Здравей,много ти благодаря,че си си направила труда за да напишеш всичко това :)защото на мен ми предстои същото,а лекарите нищо не казват така че ще си ги закупя и ще ги пия,Благодаря! Успех.

vasi каза...

Здравей, труда при всички случай си заслужава ако съм успяла да помогна и на един човек с тази информация. За съжаление лекарите наистина нищо не казват, не знам, защо трябва ние сами да търсим информация да се преборим с това не толкова леко лечение, вместо те да ни подкрепят и помагат :( Успех и на теб, и ако мога да помогна с още нещо освен голямата ми мислена подкрепа, винаги можеш да се свържеш с мен.

Unknown каза...

Здравей и багодаря мого полеза информация.

Unknown каза...

Здравейте,благодарности за прекрасното споделено...Имам само една молба.При обясненията за калция,при опит да вляза на препратката,не се отваря страница.Можете ли да ми напишете какъв вид калции точно сте използвали по време на инжекциите.Благодаря предварително.С пожелания за всичко добро.

vasi каза...

Здравейте Лили, извинявам се за неработещия линк, явно българския сайт, който предлагаше продукта го е премехнал. Ще го променя и в статията,но е то и отделно линк към продукта

http://www.iherb.com/Natural-Factors-Calcium-Magnesium-Citrate-With-D-180-Tablets/2549

Не знам в момента в България, кой го предлага. Продукта е ефективен, тъй като освен калций съдържа и останалите витамини и метали, които подпомагат неговото пълноценно усвояване.

Всичко хубаво желая и на вас. Надявам се безпроблемно да минете през това изпитание.

reni каза...

Здравей благодаря за труда,че си написала всичко това лекарите нищо не казват.
Как точно да приемам маслото от вечерна иглика и от кое да си закупя?

vasi каза...

Здравейте Рени,
Аз ползвах Prim oil, във всяка аптека го има. Пият се по 2 или 4 хапчета, аз пиех по две.
И аз все още не мога да си обясня, защо лекарите не помагат, не знаят ли или не им се знамава, не знам... остава си загадка.

Успех в лечението!

Maya Bankova каза...

Vasi, благодаря и аз за споделеното :) Ако нямаш нищо против, искам да те питам няколко неща: 1. Колко голяма е била кистата при теб? 2. С лапароскопия ли я отстраниха? 3. Имаше ли рецидиви (много се надявам да кажеш - не)? 4. Към днешна дата как се чувстваш след това лечение? Благодаря предварително :)

vasi каза...

Здравейте Мая, нямам нищо против да отговаря на въпросите ви :)
1. Кистата ми беше голяма 10 см на левия яйчник.
2. По план в началото трябваше да е лапароскопия, в последствие лекаря се оплаши да няма раково образование в нея, въпреки отрицателните ми изследвания за туморните маркери, и реши, че за да не я спука и да стане допълнителен проблем е по-добре да ме отвори коремно. Не знам доколко е било правилно решението, тъй като в последствие имах втора операция за извънматочна бременност на друго място и те казаха, че въпреки големия размер те биха оперирали чрез лапароскопия. Бяха много учедени и от това, че са ми махнали яйчника и тръбата, но това е положението :(
3. Ами тук ми е малко спорно, какво да отговоря. Както казах година след това имах втора операция за извънматочна бременност и плодът се беше закачил на кочана от първата операция. Следователно бяха взели хистология и в резултатите пише, че има огнище на ендометриоза. На мен ми прозвуча доста плашещо, питах лекаря каза да не се притеснявам нормално било. За сега нямам нови образувания на останалия ми десен яйчник.
4. След самото лечение се чувствах нормално всичко си влезна в ритъм, бързо забременях, но резултатът е ясен от по-горните ми отговори. След всичко случило се имам чувството, че доста се разбъркаха хормоните ми, понадебелях леко, имах леки проблеми с TSH на щитовидната жлеза, които се надявам да съм овладяла.
Не съм медицинско лице и не мога да съветвам хората, но и до ден днешен се чудя дали беше правилно да се подложа на това лечение. И преди него много го мислех, но го направих единствено заради това да съм опитала всичко възможно да спра развитието на ендометриозата и да си дам шанса да имам дете по нормален начин.
Надявам се съм успяла да помогна ако има още нещо спокойно ме питай, винаги съм готова да отговоря. Пожелавам ти успех и стискам палци всичко да е наред.

Unknown каза...

Васи, сърдечно Благодаря за споделената информация! Надявам се, че при теб нещата са потръгнали в желаната посока и сега радостта царува в семейството ви :)
При мен предстои лечение със Zoladex и съм "малко" притеснена от страничните ефекти, за които доктора не спомена нищо! За щастие има хора като теб, които не само са споделили за най-честите и неприятни странични ефекти, но и са описали как да се справим с тях. Това ми дава някаква утеха.
Бих искала да те попитам нещо. Спомняш ли си на кой ден от МЦ ти поставиха първата инжекция? Мненията по въпроса са доста противоречиви, затова ще се радвам ако споделиш опита си.
Благодаря ти!

vasi каза...

Здравейте Елена, за съжаление все още не сме сполучили в най-желаното, тъй като в началото на годината направих спонтанен аборт и сега търсим причината, но продължаваме да се надяваме, че ще стане естествено :)
И моят доктор нищо не спомена, не се притеснявай с всичко човек може да се пребори, когато до него са хората, които го обичат и поддържат. Хората са различни, така че при теб може да са по-леки страничните ефекти, просто е хубаво да знаеш, че можеш да ги преодолееш и да се чувстваш по-добре.
За съжаление не помня с точност, тъй като беше отдавна, но мисля, че беше на първият ден, от първия цикъл след операцията.
Успех в лечението и се надявам всичко да мине леко при теб!

Unknown каза...

Васи, благодаря много за информацията. Гинекологът каза, че няма никакво значение кога се поставя импланта, но на мен ми прозвуча малко неправдоподобно и се поразрових в нета. Оказа се, че в повечето случаи са поставяни в първите 3 дни от МЦ. Благодаря много за подкрепата и топлите думи! Стискам палци и се моля да откриете причината за аборта и да я отстраните. Пожелавам ти скоро щастлива усмивка да грее на твоето лице и на това на съпруга ти.

EliSt каза...

Здравейте, нека и аз изкажа своята благодарност за споделената информация. От миналата седмица и аз съм на лечение със Золадекс, с вече поставена първа инжекция. На мен също ми казаха, че след проведена лапароскопия няма значение кога се поставя инжекцията и така тя ми беше поставена на 10-ти ден след операцията, когато бях горе-долу добре. Желая ви успех момичета и знайте всичко си струва и ще изтърпим, за да чуем онова нежно гугане, за което мечтаем...

vasi каза...

Здравейте,
Искренно съжалявам да чуя, че има толкова много момичета минали или минаващи през това лечение, но за съжаление условията, в които живеем действат благоприятно за развиването на тези заболявания.
Абсолютно споделям мнението ви, че всичко може да бъде изтърпяно в името на най-желаното.
Успех и леко преминаване през това неприятно лечение.

Меги каза...

Здравейте,някой може ли да ми каже какво е това мака от първото обяснение,че и аз да го взимам?

Unknown каза...

Здравей Меги :)
Маката е перуанско растение, което вирее при висока надморска височина. Местните хора го използват от хилядолетия като храна, която им дава сила, издръжливост и енергия. Всъщност перуанските жени не страдат от типичните симптоми на "критическата" точно заради редовната консумация на мака (използва се коренът).
Има сушена мака на прах в био магазините. В сайтовете им можеш да намериш и повече информация за растението и как да го приемаш. Аквасорс също имат продукт, който съдържа мака и е под формата на сироп.
Надявам се да съм ти била полезна :) Успех!

Меги каза...

Благодаря ти Елена,ще потърся!Абе,хора пия вече месец от маслото от вечерна иглика и тези горещи вълни ме съсипват,всичките ли месеци когато ми бият золадекс ще е така?

vasi каза...

Здравейте Меги,

Много е странно това, при мен седмица след като почнах вечерната иглика вълните спряха, и така до края на инжекциите при непрестаннен прием разбира се.
Може нещо и от самата жега навън да е не знам. Нека и другите момичета кажат дали са имали постоянно този проблем.
Може пък при вас да работи нещо друго или да имате нужда от нещо по-силно.

Дано мине и се оправите бързо, вълните са наистина ужасни,а мойте бяха предимно пролетта и не мога да си представя, какво ви е в тази жега :(


Меги каза...

Аз пия 3 по 1,но ефект няма,незнам дали е от времето или трябва нещо по силно,както казвате,но ме стопяват,няма ден,няма нощ, много неприятно...


Меги каза...

Vasi,а спомняте ли си вие от колко mg сте пили,защото сега видях,че има от 500mg и от 1000.Аз взимам на Prim oil от 500,но видях и реклама на Betty от 1000mg.

vasi каза...

Аз пиех точно на Прим Ойл, който е от 500 мг и ми беше добре, но и имах само нощем топли вълни, през деня не съм ги чувствала. Не знам може и да пробвате другото, което сте видели може би ще свърши работа.
Може просто инжекциите да ви действат по-силно, нали знаете всеки организъм е различен ...

Меги каза...

Да,така е,но мисля първо да направя консултация с лекар, за да не объркам нещо.Благодаря, vasi!

Unknown каза...

Меги, наистина е добре да се консултираш с лекар, щом стоят така нещата. И дано попаднеш на точния лекар, защото повечето го отчитат като "нормален страничен ефект". Аз започнах приема на Прим ойл с поставянето на първия имплант и за щастие за сега не съм имала проблеми. Пия по 3 капсули (от 500 mg.) на ден като една пия сутрин след като хапна нещо, а другите 2 ги вземам наведнъж вечер половин час след хранене. Тъй като сега времето е много горещо не мога да кажа дали ми е топло от сезона или Золадекса има отношение към усещането ми за жега :)))
Желая ти успех с преодоляването на нежеланите странични ефекти!

vasi каза...

Определено е по-добрия вариант Меги да се консултираш с лекар и както Елена, каза дано намериш правилния доктор, защото мен с насмешка ме питаха "и как е имаш ли топли вълни хахаха" и в същност заради това отношение потърсих сама информация как да се справя. Само човек не изпитвал това може да се отнася по този начин. Аз искренно вярвам, че ще намериш подходящия начин да се чувстваш по-добре. Успех!

Меги каза...

Благодаря Ви,консултирах се с лекар освен вечерната иглика ми казаха и ФЕМАРЕЛ да вземам.Вече една седмица пия тази комбинация ефект не виждам ще чакам още една и ще сменя пък да пробвам с друго,вече вдигам ръце явно инжекцията ми е много силна и ще трябва да си ги търпя тези топли и студени вълни....

Nikola каза...

Здравейте момичета.Виждам,че от доста време никоя от вас не се е включвала.Надявам се да сте ок. Преди 20 дни ми беше операцията оказа ендометриоза и на мен ми предстои лечение със золадекс :( Аз имам 2 дечица (живи и здрави да са ми) Мислех си дали изобщо да почвам това със Золадеркса? Знам от това ,което изчетох че не е гаранция дали изобщо ще има ефект. Моля споделете ваяето мнение.

vasi каза...

Здравейте, не знам на колко години сте, но моето лично мнение при две живи и здрави дечица е да не си го причинявате. Първо както казахте няма гаранция, че ще повлияе положително и ще спре развитието на ендометриозата. Второ имам чувството, че лечението може да обърка повече неща и системи в организма отколкото да помогне. Мисля, че едно по-добре организирано и рационално хранене с подходящите допълнителни хранителни добавки би било по-добро решение.
Желая ви успех! :)

Rosii каза...

Здравейте! И аз съм прясно оперирана, предния месец и резултатът - ендометриоза. Назначиха ми лечение със Золадекс, но без обяснения кога да започна да си я бия, нито предупреждение за странични ефекти и възможности за облекчаването им. Ходих при трима различни гинеколози, с надеждата поне някой от тях да ми изясни съществените за мен въпросителни, но уви...имам три различни мнения кога да започна с инжекцията. За страничните ефекти...нищо. Единия доктор само ми каза първия месец да очаквам силно кръвотечение, а мен това много ме притеснява, тъй като съм с хемоглобин, под ниска граница. Може ли някой да сподели мнение по този въпрос? Благодаря предварително!

Unknown каза...

Здравейте, първо и аз искам да благодаря на Васи за споделената информация. Роси, моята лекарка ми каза между 15-ти и 20-ти ден от мц, а относно страничните ефекти и как да се справим с тях също нищо. Успех, аз също съм оперирана преди месец и сега ми предстои първата инжекция.

Unknown каза...

Здравей Rosii
Всеки коментар, оставен тук ми напомня колко много жени имат този проблем.
Сега директно на въпроса за поставянето на импланта. И при мен се получи така, че "колкото лекари, толкова и мнения". Гинекологът ми беше казал, че няма никакво значение в кой ден от месечния цикъл ще го поставим. Но тъй като на мен ми беше по-удобно да ходя при онколог да ми поставя импланта, аз се допитах и до нея. В крайна сметка първия имплант ми беше поставен 2-3 дни след "кървавите дни". Но трябва да си призная, че това беше мое решение, след като поговорих и с онколога. След първия имплант отново имах цикъл и да, беше обилен. След втория имплант ми спря и така нито капка до края на лечението. След лечението цикълът ми се възстанови от самосебе си.

Rosii каза...

Здравейте! Благодаря ви много за информацията! Аз днес си поставих импланта, на 3-я ден от цикъла. Успех на всички, които се борят с това!

Unknown каза...

Здравейте на всички,много благодаря за изключителната подробна информация!
Имам въпрос, тези инжекции ( лекарството Золадекс) може ли да се вземе по здравна каса и има ли условия за взимането им?
Благодаря предварително за отделеното време!

vasi каза...

Здравейте! И аз всеки път съжалявам, когато виждам или чувам колко много млади жени имат този проблем, за съжаление обаче външните фактори в наше време не винаги можем да избегнем или променим. :(
По мое време, което вече е около преди 4 години, аз ги вземах през здравна каса, в момента не знам...
За съжаление наистина на никой не му се занимава да обясни как ще се чувстваш, какво всъщност се променя в целия организъм докато си под влиянието на тези инжекции. Докторите май забравят, че са положили клетва да помагат, а не просто да прибират едни пари и после кой откъде ..
По спомен и при мен между първия и третия ден ми поставиха първата инжекция, аз лично нямах проблеми с обилен цикъл след инжекцията, напротив почти нямах такъв, а след следващите изобщо нищо нямах.
И при мен веднага след последната инжекция всичко ми се възстанови без проблем.

Rosii каза...

Здравей, Galena Ivanova. Моите инжекции са по здравна каса. Гинекологът, който ми направи операцията, ми подготви един протокол, взимаш си рецептурна книжка, заверяваш си я в здравна каса и преди това при личния лекар. С всички тези документи си търсиш аптека, коята може да ти я доставя...защото се оказа, че и това е проблем. Аз доплатих 25лв по здравна каса, иначе е около 110лв. Успех!

Unknown каза...

Отново Ви благодаря за всичко и на мен ми става болно колко млади жени имаме този проблем!
А отностно здравната каса,моя лекар дори не ми обесни това,той като цяло нищо бе ми обесни ,всичко го пишело в епикризата ми за всеки въпрос така ми отговаряше и накрая в епикризата пишеше какво са ми направили по време на операцията и 3 изречения накрая какво ми е лечението и как да се приема и нищо друго. Дори не знам с извинение дали мога да имам полов контакт,защото изрично ми бяха казали след операцията един месец без спорт и полов контакт, но това не е толкова важно!
Та разбрах случайно, че може да взема инжекциите по здравната каса, но за какъв протокол говорите Вие,може ли да ми обясните,дали става с епикризата,тези дни ще отида при личната да я питам, дано знае нещо по въпроса!
Успех на всичкииии! Целувки!

Unknown каза...

Здравейте момичета,пак съм аз!
Разбрах как стоят нещата със здравната каса, но наистина не искам да звуча депресиращо,но наистина ми е много притеснено и нервно, защото ходих на преглед след операцията и доктора все едно не му се занимаваше и нищо не ми обесни, а аз като чета странични ефекти , но дори и те не ме плашат толкова, колкото е сериозността на нашето заболяване!
Всички пишат навсякъде, че е хубаво след лечението със Золадекс да се направи опит за бебче, защото ако изпусна момента, може пак да ми се появи киста и да мина през същия ад и след това в по-трудно със забременяването, вас посъвтваха ли ви докторите отностно тази тема, много ми е кофти, че съм в неведение и лекари, които трябва да се изчерпателни във всичко не казват абсолютно нищо!

Галя Тодорова каза...

Привет, Галена,
Преди почти месец ме оперираха и днес ми беше първата инжекция. И при мен, като при Васи, нещата се развиха за няколко дни - от запознаването с гинеколожката (отидох за съвсем друг преглед и буквално ме заведоха насила при нея), диагнозата, през сълзите до операцията.
Вярвам, че е много важна подкрепата от околните и особено, доверието в екипа, който те лекува. При мен химията беше моментална, затова и се реших на лечение, иначе съм мнителна и поне няколко месеца щях да обикалям да търся второ, трето... десето мнение.
По темата, моята гинеколожка ми разказа накратко за страничните ефекти, но тъй като е строго индивидуално за всяка жена, каза, че ако почувствам дискомфорт, спокойно да се обръщам към нея за съдействие. Мисля, че затова не разказват много-много - да не се появят симптоми от самовнушение. :) Не знам, това е мое предположение.
По въпроса със забременяването, това което лекарката, а и хирургът, ми казаха, е че не би трябвало да имам проблеми за забременяване по естествен път. Обаче отново е строго индивидуално - стадий на ендометриозата, съпровождащи заболявания, (аз имам и тиреоидит на Хашимото), начин на живот и т.н. Оказва се, че стресът и дори много силното желание за бебе могат да са противопоказни.
Съветът на моите лекари е да "се опитам да забременея" в рамките на една година след спирането на Золадекс. След този период се очаква евентуален рецидив на заболяването.

Извинете ме за безкрайното словоизлияние, но и аз като всички съм леко уплашена, а постът на Васи ме успокои, надявам се и че ще помогне по време на "критическата" ми. Затова исках и аз да дам своя принос, доколкото мога.

@Васи, сърдечно благодаря за споделената информация и позитивността! Желая ти много скоро да се получат нещата и да се похвалиш със здраво бебе!

thecountess каза...

Здравейте!Първо и аз искам да благодаря за прекрасната и полезна информация, останах изненадана, че някой така подробно е обяснил всеки стадий и начините за облекчаването.

На мен преди почти месец ми направиха лапаро за отстраняване на киста 9 см (в последствие се оказа, че имало и по-малка) ендометриозна за жалост. Естествено и на мен ми изписаха Золадекс-поема се от здравна каса (около 20-30 лв на инджекция,иначе е около 100), преди него трябваше да пия и противозачатъчни-тоест в момента все още ги пия "Фемоден", остава ми седмица и след това се очаква да ми дойде и да ми бият първата инджекция.В интерес на истината при мен, всеки ден има зацапване, но не чак толкова обилно, както си е по време на цикъл и уж това билонормално, но за мен е странно, защото само ни обясняват как трябва да подтиснат цикъла и тн. , а в крайна сметка явно не е напълно подтиснат... и изобщо не ми обясниха нито за страничните ефекти, нито кога и как се приема Золадекс.

Както и да е след всичко, което изчетах по темата сега и аз както Васи в началото, преди да започне лечението си, се чудя има ли изобщо смисъл да се подлагам на всичко това. Дори за момента съм твърдо решила да не го правя, а направо да започваме опитите за забременяване. Надявам се да стане по-скоро, за да могат яйчниците ми да си починат по естествен начин.
Смятам също така да си купя мака на капсули,защото много ме заинтригува :D

Unknown каза...

Здравейте! За съжаление и аз съм на Золадекс-вече трета ! Надявам се да има само още една! При мен няма доказана ендометриоза, но имам миома, която е 7 см. и ще трябва да оперираме! Понякога лекарите ка толкова коравосърдечни и не го осъзнават! Трябваше да ме оперира юни и отново след преглед каза , ами не ще бием инжекции и септември, защото е голяма и може да засегнем матката! Вече имах сложено една инжекция и всички странични ефекти бяха на лице-болки в колената, болки в ръцете, вълни и изпотяване и всичко това просто избухнах в рев! Не спирах да плача, а той просто каза това ви чака, тона е менопаузата! Аз имам едно детенце , но искаме и второ, а той ми то нали имате дете, някои и едно нямат! Просто нямам думи! Много ми е трудно! Изпадам и в истерии, вълни, топли , изпотяване, болки в корема, изобщо не може и да се коментира за секс-никакво желание,липса на сън! Искам да свърши този ад! Пия чака и витамини, не мисля че помагат, то се примирявам и успокоявам, че ще свърши скоро! Дано всички са добре и здрави и никой са не прибягва към тази гадост!

Dario каза...

Здравейте, момичета! Искам да попитам, тези които са минали курса със Золадекс, направихте ли си контролен преглед, или някакви изследвания?

Unknown каза...

Здравейте момичета! Искам да попитам,тези които са направили всички инжекции золадекс след колко време се въстанови цикъла?

Unknown каза...

При мен последният имплант беше поставен на 04.12.2017 и цикълът се възстанови на 07.02.2018 год. Това, поне според книгите, е нормално. При мен нямаше проблеми с възстановяването на цикъла.
Желая успех и стискам палци на теб и другите момичета!

Unknown каза...

Здравейте и от мен дами. Аз също като вас минах лапаро и днес ми биха първата инжекция Золадекс. Казаха ми че е добре след операцията да се мине на това лечение, а за страничните ефекти и мен ме е малко страх, но се надявам всичко това да е за добро и да се получат нещата с забременяването. Желая успех и късмет на всички вас.

Unknown каза...

Здравейте дами, аз също съм с лапароскопска операция заради ендометриоза. И също съм на Золадекс с вече 1 инжекция, за щастие още нямам странични ефекти само имам кървене и не знам дали е нормално. Четох, че е нормално, но исках да попитам и Вас дали е имало при вас такова нещо :)

Unknown каза...

Здравейте. И аз незнам дали е нормално кървенето. Аз съм с кафява течност от два дена и съшо незнам дали е нормално, но ако продалжи ще се консултирам с лекуващият ми лекар.

Анонимен каза...

Здравейте и от мен да споделя опита си по темата.
Още 2017г ми откриха ендомертиозна киста с размери около 4 см. и веднага ми предложиха лапароскопия. Реших да поискам и друго мнение и там отново веднага се завърт разговора за пари и за лапаро. Като последно реших и мнение от гинеколожка от Майчин дом, където реакцията беше, че няма проблем с такава малка киста може да се оправи с хормонално лечение няколко месеца и така продължи година и половина. Декември 2018г ми след преглед същата тази докторка ми съобщи, че кистата се е спукала. Април месец 2019г на контролен преглед дори ми го потвърди, но 6тото ми увство ме накара да отида в друга болница и да се оказа, че кистата все още си е там и че ендометриозата не се повлиява от хормонално лечение. Така се стигна до решение за планирано лапаро на 30.09.2019г. По време на операцията се прави отстраняване на кистата, преглед на проходимостта на тръбите и оглед за ендометриозни огнища в стомаха. Оказва се, че съм с една увредена и запушена тръба с малко количество хидросалпинкс (течност, която прези за забременяването, тъй като "отмива ембриона"), на която е направена "дупка" за да изтече за момента събраното количество течност и втората тръба била проходима под силно налягане. В стомаха съм имала 3 огнища на ендометриоза и са успяли да премахнат само едно от тях. Още не бях излязла от упойка дет се казва и ме заляха с тази информация и в последствие изказвания за инвитро и за лечение с препарат предизвикващ съсътояние на изкуствена мено пауза... Моята лекарка беше категорична, че не желае да ме подлага на това мъчение със Золадекса, но след консултация с още трима специалисти ме съветват задължително да направя поне 3 месеца курс. Идеята да подтисне развитието на ендометриозните огнища и да не се появи нова киста, което щяла да бъде фатално вече и за малко пропускливата ми тръба. Получих съвет и от репродуктивна лекарка, която е на мнение, че трябва да се върна за още едно лапаро и да ми премахнат тръбите, защото така или иначе нямало да мога да забременявам по естествен път и само щели да пречат. Това е кратката ми история на омагьосания кръг на ендометриозата, в който се завъртях и аз ..... може само Чудо да помогне!
Дано съм била полезна с информацията и желая успех на всички!

Unknown каза...

Здравейте на 10 септ.2019 ходиме ме оперираха от киста на десен яйчник 7.5 см лапароскопски оказа се ендометриоза.Назначиха ми лечение с Золадекс за 6 месеца добре понасях 3 4 инжекции малко по зле беше 5тата имах роли вълни и безсъние.На 1 април 2020 ми поставиха последната инжекция от тогава до сега имам по силни Тили вълни направо ужасни постоянно ме обливат имам чувството че не мога да дишам на моменти.Искам да ви попитам кога горе долу започнаха за отшумяват симптомите при вас и след колко време се очаква цикъл.Благодаря ви предварително

vasi каза...

Здравейте, аз стопирах симптомите с нещата, които пиех и са описани в статията още по време на лечението, защото при мен започнаха след втората инжекция. Цикълът ми се възстанови веднага на следващия месец след лечението.
Надявам се и при вас вече всичко да е добре!

Вили каза...

Здравейте и от мен. Изчетох всички коментари внимателно . Аз бях оперирана 2019 г и диагностицирана със същото заболяване ендометриоза. Преди да ме оперират всичко започна от нищото буквално . Един ден се събудих с ужасен обрив на лицето си , който се влошаваше с всеки изминал ден , почна се ходене по лекари , никой не можа да ми помогне . Докато обрива не се превърна в акне гнойно , сърбящо . Последва ходене при гинеколог , оказа се че хормоните ми не са в нормите и имам огнище плюс големичка киста , която за един месец беше + 2 см отгоре. Развиваше се доста бързо . И се почна с ходенето по мъките . Мина операцията уж бързо щях да се възстановя , уж лапароскопски с 2 дупчици , те се оказаха 4 , когато се събудих . За щастие успях да запазя левия си яйчник. Почна се и с лечението. И аз така като авторката взех да чета , бях абсолютно против този препарат и с право . Едва издържах 3 месеца и спрях . Акнето отново се появи , вълните няма да ги коментирам , но е ужасно лятото в най-големите жеги да получаваш топли вълни , по време на приема пиех колаген и прим ойл , нямах особен ефект за вълните. Заедно с вълните , получавах и задух , замъгляване на зрението на момменти и отоци в краката , прояви на раздразнителност , тъй като препарата влияе и на психиката . Всеки организъм е различен , но при мен това бяха последиците . Та спрях лечението на 3 поставена инжекция. Резултата от всичко изтърпяно е дисбаланс в хормоните , акнето изчезна , но остави следи по лицето ми разбира се . Година след това лечение все още не успявам да регулирам хормоните , напълнях малко . Дами имайте предвид , че това лечение е с натрупване , ефектът от него продължава и след лечението поне още година -година и полувина. Аз лично след много четене и търсене открих комбинация от билки , които имат благоприятен ефект по този повод и продължих лечението си с билки. Комбинацията , която използвам е турта , бял равнец и невен . Пия всяка вечер по литър и полувина .
Надявам се съм била полезна с моята история .
Желая успех на всички вас в борбата с това заболяване .