Отдавна не съм публикувала пост с рецепта. За това днес цели две, не за друго, а защото купих много сметана и трябваше да се оползотвори по най-бързият начин :) няма да я оставим да се развали я ;).
Първата рецепта си я харесах отдавна от списанието "Кулинарен журнал", като нещо по нестандартно за моя вкус. Не че като обядваме не ям едновременно десерта с основното, но все пак в сладкиш да има лимон ми се струваше не толкова добра комбинация, но признавам си грешала съм. Доста ефектно и вкусно се получи, а ето и рецептата, в скобки ще напиша аз какво съм променила, а вие ще си изберете как да си го направите:
Лимонов сладкиш с извара
За тестото:
300 г брашно
150 г масло
150 г захар
1 жълтък (аз си сложих цяло яйчице)
1 ч.л. лимонова есенция
За плънката:
600 г извара
250 г сметана
3 жълтъка
1 яйце
настърганата кора на един лимон (аз си сложих и част от сокчето и плода му, въпрос на вкус)
сол на вкус
200 г захар
1 ванилия
От изброените продукти си омесвате тесто , покривате го с фолио и го слагате в хладилника за 30 минути. През това време започвате приготовлението на плънката като претривате изварата през сито, ако имате, аз нямам или поне не мога да го намеря, така че минах без тази стъпка :) Към нея се прибавят сметаната, жълтъците, яйцето, настърганата лимонова кора, ванилията, щипка сол и захарта. Разбивате всичко старателно. Тестото се разточва на тънка кора или като мен направо в тавата и оформяте с ръце по нея. Разбира се не забравяте предварително да я намаслите и поръсите с брашно. Запичате 10-15 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. Изваждате и отгоре поставяте плънката. Печете 20 минути, след което намаляте температурата (аз лично на около 150 градуса) и печете още 15 минути.
P.S. При приготвянето на плънката лично аз си сложих повечко захар и постоянно си я опитвах, докато си я докарам по мой вкус, тъй че въпрос на избор как да си я направите :)
нещо снимката не ми се получи, ще прощавате
Та ако направите като мен и вместо да си купите малко сметана си купите цял литър, ще се чудите какво да я правите, е разбира се ако нямате опит като мен. За това на помощ изникна чичко Гугъл и си намерих едно леко и приятно кремче за оползотворяване на останалата сметана.
За кремчето са ви нужни следните продукти:
400 мл течна готварска сметана
300 г кисело млекце
5 с.л. захар
и някакъв плод по избор, аз лично сложих една нектаринка нарязана на ситно
Сметаната я разбивате с миксер до получаване на гъста, пухкава смес. Киселото мляко и захарта също се разбъркват добре и внимателно се прибавят към сметаната. Сместа се разбърква с шпатулка и след това се прибавя плода, който сте си избрали. И става нещо много вкусно, което май ще бъде и чудесно кремче за торта ;)
Приятно готвене от мен!
Няма коментари:
Публикуване на коментар