сряда, 6 май 2015 г.

Зеленчуково-плодови сокове

    Напоследък много започна да се говори за различните положителни ефекти на прясно изцедените сокове, нароиха се различни фреш-барове, по магазините за хранителни стоки  също все повече се виждат щандове с тях.
      Аз лично от около година вече, след операцията от миналата година започнах почти всеки ден (винаги има малки забежки ;) да си правя със закуската прясно изцеден сок от един портокал, един лимон и половин грейпфрут. Действа изключително тонизиращо и смело мога да кажа доста здравословно. От тогава до този момент не съм имала сериозни настинки и т.н., не че по принцип имам, но сега още повече намаляха.
     Отдавна в къщи се подвизава и кухненски робот с включена сокоизтисквачка, която до преди около месец милата стоеше доста не използваема, предимно ползвах блендера за смутита (от чисто мързелива насока най-вече, блендера се мие доста по-бързо от сокоизтисквачката). От около месец започнах по-усърдното и използване, чийто резултат ще напиша малко по-долу като две рецепти за домашни прясно изцедени сокове. Харесвами, че по този начин мога да употребявам продуктите, който по принцип не обичам много като например целината, към която имам едно такова особено чувство. Изключително ми харесва аромата и, но не и вкуса, когато е прясна, иначе суха без проблемно я ползвам при готвене. Та соковете са един много добър начин да поемаме полезните съставки от продукти, който не харесваме особено, но пък са достатъчно полезни. 
     И след дългото интро :) две излючително вкусни и полезни рецепти за сокове, който пия обикновено сутрин вместо закуска смесени с една чаена лъжичка хлорела:

Сок от ананас и спанак

половин ананас
две шепи бейби спанак
половин краставица
3-4 ябълки
един лайм или лимон

Всички продукти се измиват и почистват, и с изключение на лайма/лимона се минават през сокоизтисквачката. Лайма/лимона се изтисква отделно и сока му се прибавя към останалите продукти. Изключително приятен е сока, малко по-сладичък заради ананаса. Количеството сок, което се получава е около 700-800 мл.

Зеленчуков сок с целина

~ 250 г спанак 
три чушки сиврия
три ябълки (в случая сорт Грени смит)
две стръкчета целина (ако ви понася вкуса може и повече)
половин краставица
три моркова
един лайм/лимон

Процедира се като в по-горната рецепта. Този има по-зеленчуков вкус, леко сладнее от ябълките и при мен лично се усеща доста целината, просто заради непоносимостта ми към нея :) Количеството сок е около 650 мл

Задължителния продукт, който винаги слагам, дали ще е смути или сок е лимона/лайма. За мен това е обединяващия различните вкусове елемент в рецептите. Без него надали бих пила толкова разнообразни смесици, наистина е безценен в това отношение. 

Надявам се да пробвате и да ви харесат рецептите :)     

сряда, 3 декември 2014 г.

3 основни причини да не стъпим повече в пиано-бар Синатра, София

Съвсем накратко за това място, за което са ми казвали, че не те пускат ако си с маратонки :) демек дрескода трябва да е на ниво.

Много претенции за нещо без никакво покритие, лично мнение разбира се. 

1. Първи и най-съществен проблем пуши се и то яко... нещо май хората не са чували за забрана на пушенето. И не само, че се пуши, но няма никаква климатизация и вътре става пълен ужас. 

2. От три поръчани коктейла да ти объркат два, признавам абсолютен рекорд :) Плюс, че коктейлите не са кой знае какво, почти никакъв алкохол, без особено голямо разнообразие.

3. Певеца, водещия или там каквото и функция да изпълняваше този човечец, през 5 мин да говори и да обижда хората, които не танцуват, че били заспали, няма ли най-накрая да станат, що не си ходят или нещо такова, еми малко да се беше позамислил, че може и заради него да е ;)

Обслужването не искам и да го коментирам, не видях някой от 10 човека сервитьори да се усмихне, все пак работиш с хора... нормално е поне една усмивчица да пуснеш. 

Факт, че това беше първото ми и последно посещение :)

П.С. Е имаше поне едно нещо, което ми хареса и това беше идеята за използване на малки памучни кърпи за бърсане в тоалетната, след като се измиеш, много сладко и досега не бях го виждала на други места.